Matt Clubb

Architectural axonometric

This design aims to celebrate retrofit whilst enhancing the pre-existing structure. To present the nature of the retrofit building elements of the old building will be made recognisable with certain elements being left intact and others being clearly repaired.

This challenges the nature of renewal. If the building is considered ‘ugly’ then a commercially focused client might typically take the position of either demolishing the building, to construct a new, or to ‘warp’ the building to such an extent that it is unrecognisable once complete.

Although some of the existing materials are not seen as desirable in the public eye, there is still a need to show the existing fabric, both internally and externally, so that the building exhibition.

To truly put natural sustainable materials on display, there is also a case for maintaining a brutalist aesthetic in the application of external finishes.

To improve the thermal performance of the building it must necessarily be wrapped in insulation material. Applying an external layer of insulation to the building would confuse the nature of intervention, so the quality of each function was understated, and a strategy developed.

Axonometric
  • Exhibition space
  • Exhibition space
  • Exhibition space
  • Exhibition space